Eva Eastwood på cityfestivalen 30/6

by caltex 4. juli 2018 19:59

Förra veckoslutet arrangerades Västerås Cityfestival under torsdag - lördag. Det är normalt inget som jag uppmärksammar (jag håller mig från stadens centrala delar under denna tid), men i år hade jag noterat i programmet att Eva Eastwood skulle göra ett framträdande på Torgscenen vid nio på lördagskvällen. Då det var flera år sedan jag såg henne på en scen senast tyckte jag att det kunde vara värt besväret att masa sig dit, allra helst som det var avgiftsfritt. Tommy tyckte likadant, så i god tid före utsatt tid lyckades vi hitta en parkeringsplats inte för långt från Stora Torget och tog oss resten av vägen dit till fots.

När vi kom dit var det de lokala rock'n'roll-storheterna The High-Jacks som var 3/4 in i sitt uppträdande, och de är ju inte direkt dåliga de heller. De avslutade ungefär 20.55, och i pausen såg vi till att positionera oss på en plats där vi borde ha goda förutsättningar att se och höra så bra som möjligt. Något efter nio kom The High-Jacks (utan sångerskan Nina som anslöt senare) in på scenen igen, och strax därefter kvällens huvudperson, Eva Eastwood själv. Hon drog genast igång showen, och sen bjuds det på nedslag i hela hennes karriär, från de första plattorna på Tail Records till den senaste, Min melodi från 2016. Både hon och bandet sprudlade av spelglädje och av att de repat tillsammans så sent som samma dag märktes inte ett spår. Det här är mycket musikaliska musiker som det är frågan om.

Tyvärr är underbart som vanligt kort (för att citera Povel Ramel) så redan fem i tio avslutade man utan några extranummer, men eftersom det inte kostat mig något ser jag ingen anledning att kverulera över detta, utan blev istället sugen på att se Eva göra en fullängdskonsert igen. Tillfällen till detta lär inte saknas, så vi får se vad som händer i framtiden. Här är i alla fall några bilder från i lördags kväll som jag hoppas kan förmedla spelglädjen:

Tags: ,

Musik

Filmrecension - The Big Hit

by caltex 29. juni 2018 18:45

Här är en actionkomedi i kölvattnet efter Pulp Fiction som jag faktiskt glömt bort helt och hållet. Men det visade sig att det var en och en halv timmes helt okej tidsfördriv. Här är vad jag tyckte vid premiären 11/9 1998: 

Poster - The Big Hit

The Big Hit
Regi: Che-Kirk Wong
Medv: Mark Wahlberg, Lou Diamond Phillips, China Chow, Christina Applegate m fl.
Längd: 1 tim 32 min

Ännu en Hongkong-regissör begår sin Hollywooddebut och presterar en film som vid sidan av den vanliga blandningen av välkoreografed, osannolik action och Åsa-Nisse-humor även blandar in element av romantisk komedi, springa-i-dörrar fars och svart humor på gränsen till det osmakliga. Konstigt nog blir det riktigt bra. Historien, som faktiskt kunnat fungera även som ”rak” action, handlar om hur ett gäng professionella mördare bestämmer sig för att utföra ett litet jobb vid sidan om och vad detta får för komplikationer och den kryddas med en hel del absurditeter och knasiga förvecklingar.

I centrum finns Melvin Smiley (Mark Wahlberg) som när han inte jobbar har sitt lugna liv i förorten komplett med flickvän av judisk börd (Christina Applegate) och oförstående presumtiva svärföräldrar. Hans partners hånar honom dessutom för att han på detta vis ”köpt” den amerikanska drömmen, och till råga på allt har han en hagalen älskarinna som ständigt ligger efter honom med diverse ekonomiska krav (yrkesmördare tjänar ju grova pengar...). När gängets lilla privata kidnappningshistoria inte utvecklar sig som det var tänkt skyller alla ifrån sig på Melvin som får ett pris på sitt huvud och måste gå under jorden. Han tar med sig kidnappningsoffret (China Chow) och helt enligt regelboken börjar ljuv musik uppstå efter ett tag (jämför Extra bagage och A Life Less Ordinary). Bland annat blir de inblandade i biljakt som går utanpå det mesta jag sett på senare tid...
Om man gillar action och kan acceptera den underliga mixen av olika humorgenrer bjuder The Big Hit på en stunds lättglömd underhållning.

Jag gav den trea och det kan den väl fortfarande få ha tjugo år senare.

Tags: , ,

Film & TV

Hashtaggen #ShaveoftheDay

by caltex 24. juni 2018 13:46

Även om det generellt sett finns alldeles för mycket information i sociala medier om vad folk ägnar sig åt i tid och otid så kan vissa fenomen ha ett existensberättingande, inte minst ur konsumentupplysningspunkt. Så är det till exempel med hashtaggen #SheveoftheDay där de som ägnar sig åt traditionell våtrakning med kniv eller hyvel visar upp vad de använt under ritualen i badrummet just denna dag. Den finns både på instagram och twitter. Jag förutsätter att man visar upp de attiraljer man tycker ger ett bra resultat, så det händer att jag forskar vidare om jag ser något som verkar intressant.

Här är några exempel vad jag själv valt att visa upp på twitter. Inga märkvärdigheter, men det är grejor som fungerar för mig:

Shave of the day 1.

Rakhyvel Gillette Super Speed 1948-50 med blad från Tomy, borste från Van Der Hagen, Palmolive rakkräm och raktvål samt Tabac rakvatten.

Shave of the day 2.

Gillette Tech (i reseutförande med lättviktshantag i aluminium) med blad från Tomy, borste Vulfix 514 "Hyde Park", Pacific Shaving Company rakkräm samt After Shave balm med aloe vera från Forever Living.

Shave of the day 3.

Gillette Super Speed 1948-50, Tomy blad, borste Omega 10077, raktvål Vitos "verde" och Tommy Hilfigers rakvatten.

Shave of the day 4.

Gillette Super Speed 1948-50 och Tomy blad, rakborste Omega 10049 (stor), rakkräm med doft av sandelträ från Taylor of Old Bond Street samt vintage after shave, Gillette Pacific Light.

Shave of the day 5.

Rakhyvel Gillette Super Speed 1948-50 och blad från Personna, borste Vulfix 404 Grosvenor, men sen är det Tabac som gäller: rakkräm, raktvål och rakvatten. En nycket väldoftande rakning!

Shave of the day 6.

Här är en budget-variant: Billig rakhyvel från Hong Kong SL-818, kinesiska Bazo-rakblad, rakborste från Coop Forum samt min hemmagjorda raktvål och rakvatten.

Shave of the day 7.

Gillette Super Speed 1948-50 med Tomy-blad, Vulfix 404 "Grosvenor", Pacific Shaving Company rakkräm och Old Spice original (i glasflaska) rakvatten.

Somrig rakning med Gillette Super Speed 1953, Personna-blad, Vulfix 514 "Hyde Park", raktvål Van Der Hagen de luxe, T.N. Dickinson's Witch hazel, CCS aloe vera gel samt Old Spice Original rakvatten.

Shave of the day 9.

Nyårsrakning med Gillette Super Speed 1948-50 och Persenna blad, borste Omega 10077, rakkräm Wilkinson Sword sant dagen till ära Tabac rakvatten från 70-talet. Rakmuggen som jag använder i Riddarhyttan är en emaljerad från Kockums.

Shave of the day 10.

Rakning på resande fot: Gillette Super Speed 1948-50 och blad från Personna, reseborste Omega 11047 ("The Mighty Midget"), rakkräm från Pacific Shaving Company kompletterad med Palmolive raktvål och Forever Living Gentleman's Pride after shave.

Shave of the day 11.

Rakning med kokosolja, Gillette Super Speed 1948-50, Bazo rakblad, borste Vulfix 404 "Grosvenor", rakvål Susan Darnell Vitos "verde" samt Tommy Hilfiger rakvatten.

Shave of the day 12.

Rakhyvel Gillette Super Speed årsmodell 1953, Tomy rakblad, rakborste Vulfix 404 "Grosvenor", raktvål Van Der Hagen de luxe och Mennen Skin Bracer rakvatten. "En bra start på en bra dag" som det hette i reklamen.

Tags: , , , , ,

Design

En rejäl söndagsfrukost

by caltex 24. juni 2018 13:32

Söndagsfrukost på råstekt potatis med lök, omelett, stekt tomat, bacon, rostat bröd, mjölk, apelsinjuice och kaffe.

När jag igår på midsommardagen fick fatt i en förpackning engelskt kotlettbacon med kort datum tog jag det till intäkt för att i morse ställa mig vid spisen och laga till en rejäl söndagsfrukost av den typ jag brukar äta på lokal när jag är på mina USA-semestrar.

Jag började med att tärna två potatisar och ge dem ett snabbt uppkok för att sedan låta dem rinna av och svalna i ett durkslag, detta för att få bort så mycket av stärkelsen som möjligt. Medan potatisen kokade upp skar jag en lök i mycket små bitar och lät den stekas mjuk i olja utan att bryna. När detta var klart höll jag den varm i en rostfri pajform på spisen och övergick till att råsteka potatisen i smör. Jag började på hög värme så att den fick färg för att sedan sänka värmen, blanda ner löken och låta allt steka färdigt under lock (tar ca 20 minuter). Jag smaksatte med lite salt och nymald peppar och lade över allt i pajformen där den fick hålla sig varm på spisen.

Under tiden potatisen stekte blandade jag en omelettsmet på två ägg och fyra matskedar vispgrädde (dubbelt så mycket som jag brukar ta, men är det söndag så är det) som sedan fick stå och vila sig en stund.

Därefter skar jag en tomat i tjocka skivor som stektes hastigt i olja på båda sidor och sedan överpudrades lätt med vitlökspulver innan de lades upp på tallriken.

Omeletten stektes på svag värme och jag "lyfte" den då och då med stekspaden så att smeten kunde rinna ner och koagulera jämnt. Innan jag tog den ur pannan och vek den i fyra delar strödde jag över rostad lök och en smula Lawry's kryddsalt vilket gör underverk med smaken.

Slutligen stekte jag baconet så det blev lagom hårt (jag vill inte ha mitt bacon knaperstekt) och rostade två skivor formbröd på fullkorn. Endast smör som pålägg räcker gott, tycker jag. Tillsammans med nypressad apelsinjuice i frostat glas, ett glas mjölk och en kopp kaffe ur min mokabryggare blev det en frukost som hette duga.

Jag avnjöt den i morgonsolen på min balkong. Det blir en sen middag idag...

Tags:

Mat & dryck

Westerqwarn 18/6

by caltex 21. juni 2018 17:42

Inledningen på måndagarnas bilträffar vid Westerqwarn blev tack vare en varm och solig maj väldigt olik hur det brukar vara; I bästa fall ett hundratal bilar som sedan sakta ökar i antal för att kulminera i veckorna runt midsommar innan industrisemestern börjar. Så inte detta år. På premiären var det lätt kaosartat eftersom 574 bilar och 339 MC & mopeder ville in på de begränsade ytorna. Parkeringsvakterna gjorde vad de kunde men det var oundvikligt att det blev irritation då och då vid insläpp och utpassering. De följande två måndagarna var antalet bilar 450 (med strax under 300 tvåhjulingar) och när det blev juni stannade siffran på 395 + 220. Mycket imponerande, och det säger också en del om att det skapats en trivsam och välkomnande atmosfär som lockar besökare så långt ifrån som Enköping och Örebro. Köerna till de stånd som säljer glass, korv, baguetter och hamburgare ringlade långa. Restaurangens tämligen prisvärda tacobuffé har även den varit välbesökt.

Sen bidrog en svalare och ostadigare väderlek tillsammans med ett pågående fotbolls-VM till att deltagarantalet sjönk till mindre hälften de två nästkommande måndagarna, så denna vecka var facit 155 bilar och 105 motorcyklar. Det betyder emellertid inte att det skulle vara bortkastad tid att ta sig dit, det fanns mer än tillräckligt att titta på vilket torde framgå av detta bildsvep:

Min Barchetta.

Min Barchetta slapp stå under träd.

1959 Edsel Ranger   1951 Hudson Commodore

En Edsel Ranger från 1959 och en 1951 Hudson Commodore, vackert patinerad, rullar in.

Rogers kübelwagen.

Roger Lundberg, Den Galne Lokföraren™, var där för första gången med sin äkta VW Kübelwagen.

Denna 1956 Ford Crown Victoria är en trägen besökare som alltid väcker uppmärksamhet.

Rover 3500 och Mercedez-Benz   Lotus Elise och Dodge Viper.

Brittisk och tysk medelklasslyx (Rover 3500 & M-B 280C) samt sportvagnar (Lotus Elise & Dodge Viper) från två kontinenter.

BSA motorcykel.

Proper motorcykel från BSA.

1936 Hudson framifrån.    1936 Hudson bakifrån.

En 1936 Hudson ser bra ut både framifrån och bakifrån.

Träffen gästades av två stycken 1956 Ford Thunderbird varav detta är den ena.

1970 Vilvo 1800 E   Volvo Sport 1900 från 1956.

Sportvagnar från Göteborg: 1970 Volvo 1800E och 1956 Volvo Sport 1900.

Låg Hot Rod med rejäla avgasrör och DuVall-ruta.

Denna Citroën skåpbil som Chantal's säljer baguetter från smälter väl in i omgivningen!

1966 Daimler 2,5L V8

En Jaguar Mk II? Nej, en Daimler 2,5L V8 från 1966. Något ovanligare minst sagt.

Tills nästa måndag ser det enligt långtidsprignosen ut som om vädret kommer att förbättras avsevärt. Då borde besökarna strömma till igen. Den som lever får se!

Tags:

Fordon

Krossad potatis i ugn

by caltex 17. juni 2018 17:48

 

Nu när den vanliga vinterpotatisen snart kommer att avlösas av färsk dito i livsmedelsaffärerna är det läge att använda den till att göra krossad potatis (eller "smashed potatoes" som det kallas på utrikiska) i ugn. Det är ett läckert sätt att variera den ugnsstekta potatisen och mindre arbetssamt än till exempel hasselbackspotatis. Till två personer behöver man:

8 lagom stora färskpotatisar
25 g smör
olivolja
salt
peppar
vitlökssalt
salvia (eller riven parmesanost)

Sätt ugnen på 225°. Borsta potatisen och koka dem tills de är nästan färdiga. Ta upp ur kastrullen och låt dem ånga av.
Smält smöret och blanda med olivoljan och vitlökssaltet.
Placera potatisarna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Använd ett lämpligt platt föremål (botten på ett dricksglas brukar fungera bra) för att trycka till potatisen så de spricker. Pensla dem med det smälta smöret och olivoljan.
Krydda potatisarna med salt och peppar och strö över torkad salvia (ett tips ur Carl Butlers kokbok som jag är honom evigt tacksam för).
Baka potatisarna mitt i ugnen tills de är vackert bruna. Det brukar ta 20-30 minuter. Ta eventuellt ut dem och vänd på dem om det behövs.

Serveras lämpligen till tjocka grillade skivor av kassler eller fläskkarré.

Kan varieras med att utesluta salvian och istället strö riven parmesanost över varje potatis.

En alternativ tillagningsmetod är att hoppa över kokningen och baka potatisen i ca 20 minuter, ta ut den och krossa den, ringla över olja, salta och peppra för att därpå sätta in den i ugnen 5-10 minuter igen tills den blivit lagom krispig.

Tags:

Mat & dryck

Sen peppar i år?

by caltex 16. juni 2018 14:19

Arrivi Gusano i kruka.

Jag har hållit upp med pepparodlingen ett par år, men i mitten av april petade jag ner några av Don Rosas frön i ett par krukor bara på skoj. Tre av dem grodde, och det är den i bilden ovan som har artat sig bäst. Om jag tolkat min numrering av fröbehållarna rätt så skall det vara en Arrivi Gusano som här har nått ungefär en tredjedel av sin förväntade storlek. Om den skall hinna bära frukt innan hösten borde blomningen vara igång vid det här laget, men som synes finns det inte ens några knoppar i den än. Jag får se hur den utvecklas framledes.

Förra gången jag odlade denna pepparsort lyckades det tämligen väl och jag fick en relativt stor skörd. Sorten är för övrigt en av Dons favoriter. Nu gäller det bara att inte vattna för mycket. Kan bli svårt att dosera rätt i den värme som är förhärskande för tillfället.

Tags:

Mat & dryck

North Carolina Tomato Sandwich

by caltex 15. juni 2018 19:52

Nu börjar det finnas riktigt bra svenska tomater att få tag i (kanske är man så lyckligt lottad att man odlar själv?) och då vill jag tipsa om hur man kan använda dem till att framställa de oerhört läckra smörgåsar som är uppskattade över hela den amerikanska södern, men kanske mest i delstaten North Carolina där de betraktas som en del av det kulinariska arvet. Tomaterna sägs också vara särskilt fina där. Receptet är enkelheten själv, och så länge man inte kompromissar med tomaterna så blir de faktiskt ännu godare om man använder riktigt mjukt formbröd och färdigköpt majonäs. I den amerkanska södern värnar man om märket Duke's, men då den ej finns att tillgå på våra breddgrader får man ta det som är tillgängligt, Men absolut INTE Hellman's, det är en dödssynd enligt konessörerna. Så här gör man:

Ingridienser

Till en smörgås behöver man
1 tomat, på gränsen till övermogen
2 skivor vitt formbröd
ca 2 matskedar majonäs
salt och peppar

Tomat i skivor.

Börja med att skära tomaten i ganska tjocka skivor med en vass förskärare. Minst en centimeter skall de vara, gärna mer.

Majonäs på brödskivor.

Bred ut en generöst tilltagen mängd majonäs över varje brödskiva och se till att den kommer ända ut i kanterna.

Tomater på ena brödskivan.

Täck den ena brödskivan med så många tomatskivor som får plats.

Salt och peppar.

Sen saltar man och tar några tag med pepparkvarnen. Ingen annan kryddning är tillåten (eller nödvändig).

Lägg ihop brödskivorna.

Så är det dags att lägga samman brödskivorna och trycka till helt lätt.

Klart att njuta.

Vid serveringen delar man smörgåsen i två delar. Debatten om den skall delas på diagonalen eller tvärs över lägger jag mig inte i utan uppmanar alla att göra som de tycker är bäst själva.

Tomatsmörgåsen brukar vara så saftig i sig att en servett är av nöden och något att dricka till känns överflödigt. Men vill man prompt ha något att skölja ner den med är en kall, immig regntunna med isvatten det självklara valet.

Tags: ,

Mat & dryck

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Vem skriver här?

Jag heter Karl-Erik, är född 1962 och har alltid tyckt om att förmedla mina åsikter om allt möjligt i skrift. Här kommer jag att skriva om det mesta som roar eller irriterar mig för tillfället.

Nyckelord