Det enda té man behöver

by caltex 19. april 2012 21:36

Tekanna och teburk

Så långt jag kan minnas har jag alltid när behovet varit påkallat (till frukost varje dag) konsumerat samma tésort, nämligen "Green Label" från the Tea Planters & Importers Company (est.d 1909). Det är ett mycket smakligt ceylonté som måste bryggas starkt för att komma till sin rätt, och eftersom det lanserades i det tidiga 60-talet så är det nog inte helt fel att påstå att jag hör till den första generationen tédrickare som vande sig vid detta té. Det är utprovat för att fungera speciellt bra i områden med hårt vatten och passar därför bra i denna del av landet.

Hur kom det sig att detta té så tidigt blev en del av mina vanor? Jo, det var nämligen så att en av lågstadielärarna i skolan i Riddarhyttan importerade detta té vid den tiden och sålde vidare till kollegiet, och sen när hon flyttade övertog familjen adressen och fortsatte med importen. Teburkarna brukar vara en uppskattad gå-bort present, så standardbeställningen har alltid varit 6 halvkilosburkar om året. Ett tag försökte jag köpa det i den alternativa papperspåsförpackningen om 1 ¼ kg, men smaken var inte alls densamma. Dessutom ser ju burken mycket trevligare ut, något som framgår av ovanstående bild.

För övrigt drivs företaget numera sen 1989 av fjärde generationen från grundarfamiljen och utbudet har förändrats mycket litet under årens lopp. Här håller man på traditionerna och gör inga onödiga byten eller tillägg i ett sortiment som varit perfekt de senaste femtio åren, minst!

Tekannan från Konsums 30-talsservis (av logotypen att döma) är naturligtvis tillverkad av Gustavsberg och tål att slita på. Jag använder den som oftast varje måndag då det är tradition att inmundiga té och rostat bröd efter arbetsdagens slut. Den är ett fynd från en veteranbilsmarknad och kostade därför inga stora summor, det fina skicket till trots. 

Tags:

Design | Mat & dryck

Kommentarer

2012-04-23 21:13:20 #

Smaken av just den tésorten, gör mig väldigt nostalgisk. Den ger mig en doft tillbaks till barndomen då vi drack té och åt kavring med messmör i köket i Riddarhyttan!
Verkligen en fin tékanna! Har aldrig sett den modellen. Ingår den i en serie och vad heter den i så fall?

AnnaLena Bengtsson Fager Sweden |

2012-04-24 19:14:43 #

Jag äter fortfarande kavring med messmör varje vardagsmorgon. Goda vanor grundläggs i tidig ålder eller hur det nu var... Smile Får jag komma och hälsa på i sommar tar jag med en burk.
När jag köpte kannan påstod säljaren att den härstammade från en servis som sålts vid en utrensning i ett ej namngivet Folkets Hus så jag antar att det finns mer i samma stil. Skam till sägandes har jag inte gjort några efterforskningar i ämnet, men jag har aldrig sett någon annan till salu på Tradera.

Karl-Erik Sweden |

Kommentarer är stängt

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Vem skriver här?

Jag heter Karl-Erik, är född 1962 och har alltid tyckt om att förmedla mina åsikter om allt möjligt i skrift. Här kommer jag att skriva om det mesta som roar eller irriterar mig för tillfället.

Nyckelord