Serieoriginal - 91:an 4/2015 av Gert Lozell

by caltex 27. maj 2015 20:06

Tyvärr kunde inte Gert Lozell komma till Stockholms internationella seriefestival i år, så han skickade detta med post istället: 

91:an 4/2015

Omslaget till 91:an 4/2015.

Det är omslaget till 91:an nummer 4/2015 som bland annat innehöll sista delen av "Skånska kriget". En detalj skiljer det från den publicerade versionen, bortsett från att Gert gjorde hela bakgrunden i datorn (därav den skissartade versionen på originalet). Det är tillverkarens märkskylt på kistan som visar att den är fabricerad hos det gamla fina företaget Franz-Jäger i Berlin.

Notera hur kraftigt beskuren bilden är. Jag frågade vikarierande redaktör Lisa Medin om detta men hon kunde inte ange någon specifik anledning, utan det kan vara flera orsaker som spelar in när detta bestäms.

En annan fråga som dök upp under SIS och som jag skickade vidare till Gert var "Vad tuschar du med?" Jag hade tagit med omslaget till Stockholm, och ingen kunde räkna ut detta bara genom att studera det. Ett par framstående svenska serietecknare vågade sig nästan på att gissa "penselpenna" men de var långt ifrån säkra på detta. Gert svarade så här: 
"Jag tuschar mestadels med Pentel Stylo JM10, som har utgått ur sortimentet men som jag har ett litet lager kvar av. Den har numera ersatts av Pentel Stylo JM20 som är ungefär likadan. För tunnare linjer kör jag med fineliner-pennor i 0,1-0,3. Penselpennor har jag till riktigt grova linjer och till att fylla i svarta fält." 

Ett vackert omslag som väl fångar stämningen i serien. Gert är utan tvekan en av de bästa 91:an-tecknarna! Klicka på bilden för att se det i större format på CAF.

Tags: ,

Serier

Kommentarer är stängt

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Vem skriver här?

Jag heter Karl-Erik, är född 1962 och har alltid tyckt om att förmedla mina åsikter om allt möjligt i skrift. Här kommer jag att skriva om det mesta som roar eller irriterar mig för tillfället.

Nyckelord